نشريه اينترنتي جنبش سوسياليستي
نشريه سازمان سوسياليست هاي ايران ـ سوسياليست هاي طرفدار راه مصدق

www.ois-iran.com
socialistha@ois-iran.com

 
اردوغان:
حماس، خواست سياسي فلسطينيان است
با يهود ستيزي مخالفم
رهبران اسراييلي بايد عملكردشان را مورد بازنگري قرار دهند

سرويس: بين‌الملل - منطقه‌يي
1387/11/12
01-31-2009
15:30:20
8711-07198: كد خبر

 

خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بين‌الملل - منطقه‌يي
 

 

نخست‌وزير تركيه در گفت‌وگويي تفصيلي با واشنگتن‌پست درباره اظهارنظرات اخيرش در خصوص عمليات غزه و درخواستش براي وارد ساختن حماس به روند سياسي فلسطين توضيح داد و تاكيد نمود كه روابط اسراييل - تركيه خاتمه نيافته اما رهبران اسراييلي بايد در خود و عملكردشان در قبال فلسطينيان بازنگري كنند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) پس از آنكه رجب طيب اردوغان، نخست‌وزير تركيه در اجلاس جهاني اقتصاد در داووس سوييس از شيمون پرز، رييس رژيم صهيونيستي به دليل حملات اين رژيم به غزه به شدت انتقاد كرد و در اعتراض نشست را ترك گفت، در گفت‌وگو با روزنامه واشنگتن پست تاكيد كرد كه موضعش در قبال عمليات غزه و فلسطينيان يك موضع مردمي است.

وي در پاسخ به اين سوال كه چرا روابط تركيه - اسراييل را به اين جهت سوق داده است، گفت كه تركيه نقش فعالي در گسترش صلح در منطقه و روند صلح خاورميانه داشته است.

متن كامل اين گفت‌وگو به شرح زير است:

واشنگتن پست: شما يكي از منتقدان حملات اخير اسراييل به غزه بوده‌ايد. برخي معتقدند دليل اين مخالفت‌ها سفر ايهود المرت، نخست‌وزير اسراييل به تركيه پيش از انجام حملات و عدم مذاكره در اين خصوص با شما بوده است. چرا شما روابط تركيه – اسراييل را در شرايط محدود فعلي قرار داديد؟

اردوغان: اين اظهارنظري نادرست است.

واشنگتن‌پست: نظر درست كدام است؟

اردوغان: در خصوص روابط سوريه – اسراييل، ما به طور غير مستقيم وارد مرحله‌يي از همكاري‌ها با اسراييل و سوريه شديم، تا آنها را به مذاكره با يكديگر نزديك نماييم و در واقع در اين روند نقش ميانجي را ايفا نموديم. اين اقدام از سوي تركيه نشانه اهميت ويژه صلح در خاورميانه براي تركيه است. ما پيش‌تر هم چنين اقدامات ميانجي‌گرانه‌اي با پاكستان و اسراييل انجام داده بوديم. در زمان رياست‌جمهوري پرويز مشرف درپاكستان، تركيه نخست وزير اسراييل و نخست وزير پاكستان را به استانبول دعوت كرد.

واشنگتن‌پست: پس از آن چه اتفاقي افتاد؟

اردوغان: اين مذاكرات دو سال پيش به طور محرمانه و به مدت دو روز برگزار شد. ما هم‌چنين در مذاكرات صلح اسراييل و فلسطين نيز شركت داشته‌ايم.

واشنگتن پست: ميان اسراييل و فتح و يا اسراييل و حماس؟

اردوغان: منظورم مذاكرات با محمود عباس است، در تاريخ 23 دسامبر ما با ايهود المرت، نخست وزير اسراييل در آنكارا ملاقات داشتيم و در اين روز پنجمين دور مذاكرات غير مستقيم سوريه و اسراييل برگزار شد. در اين روز من هم‌چنين با بشار اسد، رييس جمهور سوريه به صورت تلفني و با المرت و وزير خارجه سوريه به طور حضوري به بحث و گفت‌وگو پرداختم.

واشنگتن پست: آيا شما تلاش داشتيد روند مذاكرات را به سمت مذاكرات مستقيم ميان اسراييل و سوريه سوق دهيد؟

اردوغان: بله.

واشنگتن پست: آيا بشار اسد موافقت كرد؟

اردوغان: بشار اسد از ابتدا داراي نگرشي بسيار مثبت در خصوص اين مذاكرات بود، در آن روز ما به شكل‌گيري تفاهم و موافقت ميان دو طرف نزديك شديم و موافقت شد تا دو طرف براي دستيابي به نتايج مثبت تا آخر هفته با يكديگر مذاكره نمايند.

واشنگتن پست: بنابراين شما احساس كرديد كه به امضاي توافقنامه ميان دو طرف نزديك شده‌ايد؟

اردوغان: مذاكرات در اين روز پنج تا شش ساعت ادامه يافت، من در صحبت‌هاي خود در خصوص مذاكرات اسراييل – فلسطين به ايهود المرت گفتم كه برپايي مذاكرات بدون حضور حماس، اقدامي صحيح نيست، آنها در انتخابات فلسطين شركت كرده‌اند و اكثريت كرسي‌هاي پارلمان را از آن خود كرده‌اند، اما المرت گفت كه نمي‌تواند چنين كاري انجام دهد. علاوه بر آن در طول مذاكرات گفتم كه معتقدم مي‌توانم در آزاد كردن گلعاد شليط، سرباز اسراييلي اسير در دست فلسطينيان به طور موفقيت آميزي عمل نمايم.

واشنگتن‌پست: براي آزادي اين سرباز اسراييلي آيا شما از اسراييل درخواست انجام كاري براي حماس داشتيد.

اردوغان: من به المرت گفتم اگر شما خواهان ميانجي‌گري ما براي آزادي اين سرباز اسراييلي هستيد ما اين كار را مي‌توانيم انجام دهيم و معتقديم به نتايج مثبتي نيز دست خواهيم يافت، اما زماني كه اين سرباز آزاد شود اسراييل نيز بايد رييس و اعضاي پارلمان حماس را از زندان آزاد كند.

واشنگتن‌پست: چرا شما با حماس چنين روابط نزديكي داريد؟

اردوغان: حماس به عنوان يك حزب سياسي در انتخابات شركت كرده است. اگر تمام دنيا اين فرصت را به آنها مي‌داد تا يك بازيگر سياسي باشد، اين احتمال وجود داشت كه آنها پس از پيروزي در انتخابات در شرايط حال حاضر به سر نبرند. دنيا به خواست سياسي فلسطينيان احترام نگذاشت، اين امكان پذير نيست كه از يك طرف از دموكراسي دفاع كنيم وتلاشمان را براي حفظ دموكراسي در خاورميانه انجام دهيم و از طرف ديگر به نتايج صندوق‌هاي راي احترام نگذاريم. فلسطين در حال حاضر يك زندان باز است. حماس با تمام تلاشي كه داشته نتوانسته شرايط محاصره را تغيير دهد. فقط تصور كنيد چگونه ممكن است كه رييس و نمايندگان پارلمان يك كشور را به همراه وزيران دولت زنداني كرد و از آنها توقع داشت كه مطيعانه سر جاي خود بنشينند؟

واشنگتن‌پست: به نظر مي‌رسد شما و نخست وزير المرت در آستانه دستيابي به موفقيتي عملي در روابط اسراييل – سوريه بوده‌ايد. اسراييلي‌ها از عدم برگزاري مذاكرات مستقيم با سوري‌ها مايوس شده‌اند، اين طور نيست.

اردوغان: ما تلاش داشتيم تا اميد آنان باشيم، آخرين جمله المرت اين بود "به محض اين كه برگردم با همكاران خود مشورت مي‌كنم و پس ازآن نزد شما خواهم آمد" زماني كه من منتظر پاسخ المرت بودم، در تاريخ 27 دسامبر فروريختن بمب‌ها بر روي غزه آغاز شد. تا زمان اعلام آتش بس در ژوين 2008 اسراييل هيچ تلفاتي نداشته است. اسراييلي‌ها ادعا مي‌كنند راكت‌ها از غزه به سمت اسراييل شليك شده‌اند. من از المرت پرسيدم اين راكت‌ها چه تعداد كشته بر جاي گذاشته است؟ اما در حملات اسراييل از تاريخ 27 دسامبر حدود 1300 كشته و 6 هزار مجروح در غزه برجاي مانده است؛ از طرفي، بسياري از تاسيسات زيرساختي، ساختمان‌ها آسيب جدي ديده‌اند و تقريبا همه چيز نابود شده است و اين در حالي است كه غزه در محاصره كامل به سر مي‌برده است. شوراي امنيت سازمان ملل در خصوص اين حملات دست به اتخاذ تصميم زد، اما اسراييل اعلام كرد اين تصميم را به رسميت نمي‌شناسد. من نمي‌گويم كه حماس سازمان خوبي است و هيچ اشتباهي مرتكب نمي‌شود. آنها هم اشتباهاتي داشته‌اند. اما من نتايج كلي و پاياني را مورد ارزيابي قرار مي‌دهم.

واشنگتن پست: در حال حاضر نقش تركيه را چگونه مي‌بينيد؟ صحبت‌هايي در خصوص استفاده از سربازان تركيه به عنوان بخشي از نيروهاي حافظ صلح در منطقه وجود داشته است.

اردوغان: براي ما اعزام نيروهاي امنيتي به غزه يك اشتباه محسوب مي‌شود، تنها كساني چنين صحبت‌هايي مي‌كنند كه ادعا دارند نگرش من به حملات اخير به غزه به خاطر ضد يهودي بودن من و مخالفتم با يهوديان است.

واشنگتن‌پست: و بسياري از يهوديان آمريكايي در اين خصوص بسيار ناراحت هستند.

اردوغان: من هم براي اين طرز تفكر از سوي آنها بسيار ناراحت هستم. يهودياني كه در كشور من زندگي مي‌كنند شاهد طرز نگرش من نسبت به يهوديان هستند. من به شخصه هميشه گفته‌ام كه ضد يهوديت، جنايت عليه بشريت است. به عنوان يك نخست وزير هميشه مخالف يهودستيزي بوده‌ام و تاسف من به خاطر دولت فعلي اسراييل است زيرا منصفانه در قبال ما قضاوت نمي‌كند.

واشنگتن پست: اما من نشانه‌هايي از يهود ستيزي را اخيرا در تركيه مشاهده كرده‌ام.

اردوغان: اين تحركات تلاش‌هايي مردود بوده است.

واشنگتن پست: اما اين تحركات بسيار شديد بوده‌اند تا آنجايي كه كنسولگري اسراييل در تركيه مورد محاصره قرار گرفت.

اردوغان: تظاهرات دموكراتيك. اين اتفاقات در تظاهراتي دموكراتيك رخ داده است، تظاهرات در همه جاي دنيا برپا مي‌شود حتي در آمريكا و اسراييل. هر چه ما گفته‌ايم در مخالفت با دولت فعلي اسراييل بوده است و نه يهوديان. من به طور واضح و روشن اظهار داشته‌ام هر كس كه حتي نيت انجام اقدامات ضد يهودي داشته ‌باشد با مخالفت من روبه‌رو خواهد شد. البته من از المرت نمي‌خواهم كه متن سخنان من را بنويسد.

واشنگتن پست: آيا روابط با اسراييل را تمام شده مي‌دانيد؟

اردوغان: ما روابط جدي با يكديگر داريم. اما دولت فعلي اسراييل بايد خود را مورد ارزيابي قرار دهد. آنها نبايد از اين مساله در انتخابات قريب الوقوع اسراييل سوء استفاده نمايند.

واشنگتن‌پست: آيا انتظار داريد باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا نقش عادلانه‌تري ميان فلسطينيان و اسراييلي‌ها ايفا نمايد؟

اردوغان: در حال حاضر قضاوتي نمي‌توانم بكنم،‌ اما انتظار برقراري عدالت را دارم.

انتهاي پيام