نشريه اينترنتي جنبش سوسياليستي
نشريه سازمان سوسياليست هاي ايران ـ سوسياليست هاي طرفدار راه مصدق

www.ois-iran.com
socialistha@ois-iran.com

 

شيرين عبادی:

نمايندگان! مردم راي شما را به لايحه خانواده فراموش نخواهند كرد

چهار شنبه 23 مرداد 1387

كانون زنان ايراني: -فريده غائب: شيرين عبادي برنده جايزه صلح نوبل براي بار چندم صريحاً مخالفت خود را با لايحه حمايت از خانواده اعلام مي‌كند؛ لايحه‌اي كه چند وقتي است در نوبت رسيدگي و تصويب كلياتش در مجلس هشتم شوراي اسلامي به سر مي‌‌برد. ماده 23 اين لايحه مي‌گويد مردان بدون اجازه همسر اول خود به شرط دارابودن تمكن مالي و اجراي عدالت مي‌توانند ازدواج مجدد داشته باشند يا مواد ديگري كه به اعتقاد كارشناسان نه تنها از كيان خانواده محافظت نمي‌كند بلكه موجب فروپاشي اين نهاد است. شيرين عبادي با اعلام مخالفت خود باز هم مي‌گويد اگر اين لايحه به تصويب برسد خود و همفكرانش براي اعتراض مقابل مجلس تجمع مي‌كنند.

بارها در مصاحبه‌هاي‌تان گفته بوديد اگر لايحه حمايت از خانواده تصويب شود مقابل مجلس تجمع مي‌كنيد. گفته مي‌شود اين لايحه هفته آينده در صحن علني مجلس مطرح مي‌شود. آيا شما همچنان بر موضع خود هستيد؟

الان هم همين اعتقاد را دارم. هنگامي كه اين لايحه براي تصويب و راي‌گيري درباره تك‌تك مواد آن به صحن علني مجلس بيايد به اتفاق ساير همفكران خود مقابل مجلس تجمع خواهيم كرد تا توجه نمايندگان را به اين نكته جلب كنيم كه زنان ايراني با لايحه حمايت از خانواده كه در واقع ضدخانواده است، مخالف هستند. بايد در برابر لايحه‌اي كه باعث تزلزل بنياد خانواده مي‌شود موضع‌گيري كرد.

تصويب كليات لايحه حمايت از خانواده به هفته بعد از تعطيلات مجلس موكول شده است. به نظر شما چقدر احتمال تصويب اين لايحه وجود دارد؟

در فرآيند تصويب هر قانوني كه به مجلس ارائه مي‌شود يك بار در ابتدا اين طرح يا لايحه قانوني به مجلس مي‌آيد كه به آن شور اول گفته مي‌شود. در شور اول بدون آنكه تك‌تك مواد خوانده شود و مورد راي‌گيري قرار بگيرد نسبت به كلياتش راي‌گيري مي‌شود. نتايج حاصله ممكن است به تصويب كلي لايحه منجر شود كه در اين صورت پرونده در نوبت رسيدگي قرار مي‌گيرد تا در شور دوم نسبت به تك‌تك مواد اظهارنظر شود. گاهي ممكن است در شور دوم لايحه مورد تصويب قرار نگيرد و بازگردانده شود. حالت ديگر آن است كه براي انجام پژوهش بيشتر نسبت به اين لايحه به كميسيون‌هاي مربوطه ارجاع شود. پس از اتمام شور اول است كه مشخص مي‌شود آيا نمايندگان اين لايحه را به هيات دولت برمي‌گردانند تا نواقص آن را برطرف كنند يا آنكه اجمالاً با آن موافقند.

يعني شما پس از شور اول قرار است مقابل مجلس تجمع و نسبت به تصويب لايحه حمايت از خانواده اعتراض كنيد؟

در صورتي كه در شور اول لايحه مورد تصويب قرار گيرد هنگامي كه نوبت شور دوم فرا رسد و نمايندگان بخواهند تك‌تك مواد را بررسي و تصويب كنند براي ابراز مخالفت به اتفاق ساير همفكران خود در مقابل مجلس تجمع مي‌كنيم.

شيوه تجمع‌تان چگونه خواهد بود و چه كساني حضور خواهند داشت؟

به موقع و پس از همفكري و همدلي با ساير فعالان حقوق زنان شيوه تجمع اعلام خواهد شد و تا فرارسيدن آن روز از زنان ايراني كه مخالف لايحه حمايت از خانواده هستند مي‌خواهم كه با امضاي فراخوان ائتلاف گروه‌ها و فعالان جنبش زنان عليه اين لايحه، مخالفت خود را اعلام كنند.

زنان و مردان مخالف اين لايحه چگونه مي‌توانند اعتراض خود را اعلام كنند؟

وب‌سايتي براي اعلام مخالفت و اعتراض نسبت به اين لايحه با آدرس

www.layehe.blogfa.com

 ايجاد شده است. علاوه بر اين هر صنف نيز در برابر اين لايحه بيانيه‌اي منتشر خواهد كرد تا بدين وسيله مخالفت زنان در سطوح مختلف اجتماع ثابت شود.

برخي نمايندگان مجلس از تغيير دوماده 23 (چندهمسري) و ماده 25 (ماليات بر مهريه) خبر داده‌اند وگرنه با كليات لايحه‌ موافقند. مي‌خواهم بدانم موضع شما در برابر كل لايحه چيست؟ آيا غير از اين دو ماده، مواد ديگري عليه زن و خانواده نوشته شده يا خير؟

لايحه پيشنهادي علاوه بر دو ماده 23 و 25 اشكالات ديگري نيز دارد. از جمله آنكه در اين لايحه قيد شده كه ازدواج موقت تا هر تعداد مي‌تواند ادامه داشته باشد و هيچ‌گونه محدوديت و شرايطي ندارد. به عبارتي ديگر مرد مي‌تواند حتي تا هزار زن صيغه‌اي داشته باشد و اين امر محتاج ثبت ازدواج موقت نيست. به اين ترتيب هم اخلاقيات جامعه متزلزل مي‌شود و هم مردان هوسران با سوءاستفاده از قانون بر هوس‌هاي خود لباسي قانوني مي‌پوشانند. همچنين اين لايحه سرنوشت كودكان ناشي از ازدواج موقت را دچار دگرگوني‌‌هاي نامطلوبي مي‌كند زيرا اگر ازدواج موقت ثبت نشود چگونه مي‌توان اثبات نسب كرد.

از زمان مطرح‌شدن لايحه حمايت از خانواده، انتقادهاي كارشناسان، حقوقدانان و فعالان حوزه زنان مبني بر فروپاشي خانواده در ايران آغاز شد. با اين همه انتقاد بر اين لايحه، اصرار بر تصويب‌اش چه دليلي مي‌تواند داشته باشد؟

اين سوالي است كه از طراحان و مسوولان اين لايحه بايد پرسيد و نه از من.

آينده لايحه حمايت از خانواده را چگونه پيش‌بيني مي‌كنيد؟

اميدوارم نمايندگان مجلس به خواست مردم توجه كنند و به اين لايحه راي مخالف دهند. آنها مطمئن باشند هنگام انتخابات آينده تصميم آنان براي اين لايحه فراموش نخواهد شد.

http://www.irwomen.com/spip.php?article6008