نشريه اينترنتي جنبش سوسياليستي
نشريه سازمان سوسياليست هاي ايران ـ سوسياليست هاي طرفدار راه مصدق

www.ois-iran.com
socialistha@ois-iran.com

 


محکومیت هشت سال زندان برای رکسانا صابری را محکوم می کنیم

اعلام «نگرانی عمیق» آمریکا از صدور حکم زندان برای رکسانا صابری

 

شنبه ۲۹ فروردين ۱۳۸۸ - ۱۸ آپريل ۲۰۰۹
به نقل از سايت عصرنو

roxana2.jpg
گزارشگران بدون مرز نگرانی صدور حکم هشت سال زندان برای خبرنگار امریکایی ایرانی تبار رکسانا صابری را قویا محکوم می کند.
گزارشگران بدون مرز خواهان آزادی فوری این خبرنگار است و در این باره اعلام می‌کند " این حکم حتا در چارچوب قوانین جمهوری اسلامی سنگین و ناعادلانه است. رکسانا صابری در پشت درهای بسته دادگاه انقلاب و بدون حضور وکیل خود در دادگاه انقلاب اسلامی محاکمه شد. مقامات مسئول ایران از اتهام " جاسوسی" سواستفاده می‌کنند تا روزنامه‌نگاران را زندانی و آزادی بیان را محدودتر کنند. در عین حال صدور این حکم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در ایران هشداری به خبرنگاران خارجی است. "
سه شنبه ٢٥ فروردین علیرضا جمشیدی سخنگوی دستگاه قضایی ایران اعلام کرد که محاکمه خبرنگار امریکایی ایرانی تبار رکسانا صابری در یکی از شعب دادگاه انقلاب آغاز شده است. حسن زارع دهنوی معاون امنیتی دادستان تهران که خود را به نام "حسن حداد" معرفی می‌کند پیش از این در تاریخ ٢٠ فروردین اعلام کرده بود که این خبرنگار « بدون مجوز خبرنگاری و تحت عنوان خبرنگار، فعالیت های جاسوسی انجام می داده است که مدارک در پرونده موجود است و وی نیز تمام اتهامات را پذیرفته است.» عبدالصمد خرمشاهی وکیل رکسانا صابری با تائید خبر محکومیت موکل خود به گزارشگران بدون مرز گفت که به این حکم اعتراض خواهد کرد.
بازداشت رکسانا صابری در تاریخ ١٠ اسفند ماه ١٣٨٧ از سوی شبکه رادیویی ان پی آر اعلام شد. رضا صابری پدر این روزنامه‌نگار گفته بود " دخترش در پی مکالمه کوتاهی در تاریخ ٢٢ بهمن بازداشت خود را به وی اعلام کرده است." مقامات رسمی ایران در فردای انتشار خبر از سوی رسانه‌ها، زندانی شدن روزنامه نگار را در زندان اوین و بدون توضیح در باره "اتهامات" وی تائيد کردند. حسن قشقاوی سخنگوی وزارت امور خارجه در تاریخ ١١ اسفند اعلام کرد که فعالیت رکسانا صابری در ایران " غیر قانونی" بوده است. در روز ١٢ اسفند علیرضا جمشیدی اعلام کرد " وی با قرار صادره از دادسرای انقلاب در بازداشت به سر می‌برد و اکنون در زندان اوين است. " پدر و مادر رکسانا صابری یک روز پس از ورود خود به ایران در تاریخ ١٧ فروردین موفق شدند در زندان اوین با دختر خود ملاقات کنند.
رکسانا صابری ٣١ ساله در امریکا متولد و بزرگ شده است و از شش سال پیش در ایران به‌ تحقیق و تحصیل مشغول بود. وی با شبکه رادیویی ان پی آر و بخش جهان رادیو و تلویزیون بی بی سی تا ١٣٨٥ همکاری داشته است. رضا صابری پدر روزنامه‌نگار زندانی در تاریخ ١٤ اسفند ماه به گزارشگران بدون مرز اعلام کرده بود " که دخترش از زمان عدم تمدید مجوزش با رسانه ها همکاری نداشته است چون بدون مجوز نمی‌توانسته است به مقامات و منابع خبری دسترسی داشته باشد، مطالب انتشار یافته یادداشت‌های شخصی وی در باره مسائل فرهنگی و ادبی بوده است. از آن تاریخ وی بیشتر بر روی تحصیلات خود را در باره زبان و فرهنگ ایران متمرکز بوده و در یکی از دانشگاه های تهران تحصیل می‌کرده است.

«نگرانی عمیق» آمریکا از صدور حکم زندان برای رکسانا صابری
رادیو فرد:
سخنگوی کاخ سفيد می گويد باراک اوباما از صدور حکم هشت سال زندان برای رکسانا صابری، خبرنگار آمريکايی -ايرانی «عميقا» ابراز تاسف کرده است.
رابرت گيبس، سخنگوی کاخ سفيد روز شنبه گفت: ما از طريق دولت سوئيس به مطلع کردن دولت ايران از نگرانی های خود در اين زمينه ادامه می دهيم و مطمئن خواهيم شد که آنها نگرانی عميق ما را در مورد اين اقدامات درک کنند.
واشينگتن با تهران روابط ديپلماتيک ندارد و سفارت سوئيس حافظ منافع آمريکا در ايران است.
آقای گيبس از پاسخ به اين پرسش که آيا صدور حکم زندان برای رکسانا صابری تاثيری بر روابط با ايران خواهد گذاشت خودداری کرد، ولی گفت: آنچه اکنون مهم است حل مسئله فعلی است.
در همین زمینه، هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، روز شنبه در بيانيه ای اعلام کرد که از صدور حکم هشت سال زندان برای رکسانا صابری «عميقا سرخورده» شده است.
هيلاری کلينتون در بيانيه خود تاکيد کرده است: از طريق سفارت سوئيس، تلاش خواهد شد از جزئيات مربوط به رای دادگاه آگاه شده و از سلامتی خانم صابری اطمينان حاصل شود.
وزير امور خارجه آمريکا تصريح کرده است: ما شدیدا به تلاش های خود برای آگاه کردن دولت ایران از نگرانی های واشینگتن در مورد پرونده رکسانا صابری ادامه می دهیم.
رضا صابری، پدر رکسانا صابری، روز شنبه به راديو فردا گفته بود: دخترش که پيشتر به جاسوسی برای آمريکا متهم شد، به تحمل هشت سال زندان محکوم شده است.
رضا صابری همچنين افزوده بود: دخترش از امضای اين حکم دادگاه خودداری کرده است.
در همین زمینه، برون دورگن، نماينده ايالت داکوتا در سنای آمريکا، نيز در بيانيه ای با انتقاد از حکم زندان رکسانا صابری اعلام کرده است:اين اقدام شوک آور ساقط کردن عدالت است.
سناتور برون دورگن در بخش ديگری از بيانيه خود تصريح کرده است: «دولت ايران دادگاهی غير علنی برگزار کرد و هيچ سندی را در اين باره علنی نکرده است و يک شهروند آمريکا را برای جرمی که مرتکب نشده به هشت سال زندان محکوم کرده است.»
اين سناتور آمريکايی افزوده است که از وزارت امور خارجه آمريکا و جامعه بين المللی خواهد خواست تا برای آزادی رکسانا صابری تلاش کنند.
برون دورگن تاکيد کرده است تا آزادی رکسانا صابری از پای نخواهد نشست.
کنت کنراد، ديگر نماينده ايالت داکوتا در سنای آمريکا، حکم دادگاه انقلاب اسلامی عليه رکسانا صابری را مضحک خوانده است.
سناتور کنت کنراد تاکيد کرده است: ايران «با اين رفتار به اعتبار خود در عرصه بين المللی شدیدا لطمه می زند.»
رکسانا صابری طی شش سال حضور در ايران برای شبکه های خبری بی بی سی، راديو «ان. پی. آر» و فاکس نيوز همکاری می کرده است.
وي ویان شيلر، رييس راديو «ان. پی. آر» يا راديو عمومی امريکا، نیز در واکنش به حکم صادره علیه رکسانا صابری گفت: اين بنگاه خبری از اين حکم خشن و ناحق اندوهگين شده است.
وي ویان شيلر افزود: رکسانا صابری طی سه ماه اخير در زندان انفرادی به سر برده و ما خيلی نگران سلامتی او هستيم.
شبکه خبری بی بی سی نيز در بيانيه ای نسبت به صدور حکم هشت ساله برای رکسانا صابری ابراز نگرانی کرده است.
رکسانا صابری، ۳۱ ساله، شش سال پيش به عنوان خبرنگاری که با چند رسانه خارجی همکاری می کرد به ايران رفته بود. وی که از پدری ايران و مادری ژاپنی در آمريکا متولد شده است در بهمن سال ۱۳۸۷ در تهران بازداشت و روانه زندان اوين شد.
ابتدا مقامات ايران اعلام کردند که دليل بازداشت خانم صابری نداشتن مجوز برای فعاليت های خبری است. اين مقامات گفته بودند که رکسانا صابری از سال ۱۳۸۵ به بعد مجوز فعاليت نداشته است.
سخنگوی قوه قضائيه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۱۳ اسفند ماه تأييد کردند که خانم صابری با حکم دادگاه انقلاب بازداشت شده و اکنون در زندان اوين تهران به‌سر می‌برد.
به گفته مقام‌های ايرانی خانم صابری پس از انقضای کارت خبرنگاری‌اش طی دوسال اخیر «به صورت غيرقانونی» در ايران کار خبری می‌کرده است.
اما بعدا حسن حداد، قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران، اعلام کرد که رکسانا صابری بدون مجوزِ خبرنگاری وت حت عنوان خبرنگار به «فعاليت های جاسوسی» می پرداخته و به گفته او، رکسانا همه اتهامات را نيز پذيرفته است.

رکسانا صابری کیست؟
زن جوان و خوش اندامی که با میکروفنی در دست و چارقدی برسر، چهار سال تمام با نگاهی جدی به دوربین فیلمبرداری خیره می‌شد و از ایران خبر می‌فرستاد، اکنون در زندان اوین در تهران در بند است. رکسانا صابری کیست؟
دویچه وله: سازمان‌های حقوق بشری، سیاست‌مداران و دوستانش همه سعی درآزادی‌اش دارند. روز شنبه (۲۹ فروردین)، دادگاهی در ایران رکسانا صابری، خبرنگار ایرانی – آمریکایی را به جرم جاسوسی برای آمریکا به هشت سال زندان محکوم کرد. باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا این خبر را به‌شدت مأیوس‌کننده خواند.
رکسانا صابری در آمریکا به‌دنیا آمده و در ایالت داکوتای شمالی در شهر فارگو بزرگ شده است. پدرش رضا صابری ایرانی، و مادرش آکیکو، ژاپنی است. رکسانا تابعیت مضاعف ایران و آمریکا را دارد. او ۱۲ سال پیش در سال ۱۹۹۷ به مقام ملکه‌ی زیبایی ایالت داکوتای شمالی رسید. رکسانا یک سال بعد در مسابقات ملکه‌ی زیبایی آمریکا موفق شد، جزو ده نفر اول شود.
این ملکه‌ی زیبایی، سپس راه تحصیلات عالی در پیش گرفت و به دانشگاه رفت. در رشته‌های خبرنگاری و روابط بین‌الملل به تحصیل پرداخت و در هر دو رشته فارغ التحصیل شد.
رکسانا صابری بیش از شش سال است که در ایران زندگی می‌کند. سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرده‌اند که او از سال ۲۰۰۲ تا سال ۲۰۰۶ به عنوان خبرنگار آزاد، در ایران فعالیت می‌کرده است. همکاری او از جمله با رسانه‌هایی بود چون رادیوی آمریکایی "ان پی آر"، شبکه‌ی تلویزیونی فوکس در آمریکا و تلویزیون بی‌بی‌سی در بریتانیا. صابری همچنین در تهران در دانشگاه در رشته زبان فارسی و فرهنگ ایران تحصیل می‌کند.
رکسانا در سال ۲۰۰۵ در مورد سقوط و اصابت هواپیمای نظامی ایران به یک برج ده طبقه در تهران و مرگ ۱۰۰ نفر در اثر این حادثه خبر داد. یک سال بعد او بود که خبر مخالفت شورای نگهبان را با حضور زنان در استادیوم‌های ورزشی به گوش شنونده‌های رادیوهای آمریکا رساند.
در ژانویه سال جاری میلادی رکسانا صابری در ایران دستگیر می‌شود. در ابتدا او را متهم می‌کنند که او مشروبات الکلی خریداری کرده است. بعد اتهام او فعالیت خبرنگاری بدون مجوز می‌شود و سرانجام حسن حداد، دادستان این پرونده، این زن ۳۱ ساله را متهم می‌کند که زیر عنوان خبرنگاری ، برای دولت آمریکا جاسوسی می‌کرده است؛ اتهامی که می‌تواند در جمهوری اسلامی ایران به صدور حکم اعدام منجر شود.
پدر رکسانا صابری اعلام کرده است که دخترش از سال ۲۰۰۶ میلادی به بعد دیگر در زمینه‌ی خبرنگاری فعالیتی نکرده، زیرا بدون کارت خبرنگاری به دست آوردن اطلاعات ناممکن است. او گفته‌است که دخترش در این اواخر، رویدادهای ادبی و فرهنگی در ایران را دنبال می‌کرد و می‌خواسته کتابی در مورد فرهنگ و ادب ایران بنویسد و سپس به آمریکا بازگردد.
پدر رکسانا صابری از آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر دینی ایران، تقاضا کرده که به‌خاطر شرایط روحی نامساعد دخترش او را از زندان آزاد کنند. پدر و مادر رکسانا بر این نظرند که دخترشان قدرت تحمل زندان را ندارد و زن جوان و خوش اندامی که میکروفن در دست و چارقدی برسر، با نگاهی جدی، چهار سال تمام به دوربین فیلمبرداری خیره می‌شد و از ایران خبر می‌فرستاد، اکنون در زندان مخوف اوین در هم می‌شکند.
دوستان و هم‌دانشکده‌ای‌های سابق او سایتی اینترنتی برایش به راه انداخته و جدیدترین خبرها را در موردش به این سایت منتقل می‌کنند:

http://freeroxana.net/